Virtuvės dizainas

Vis daugiau žmonių nori turėti virtuvę, kuri nebeprimintų maisto gamybai skirtos funkcinės patalpos. Ji labiau atrodo kaip svetainės dalis ar valgomojo zona, kurioje ruošiamas maistas. Virtuvė tampa daugiafunkcine patalpa, čia nuolat atsiranda visai naujų elementų. Taip atrodančioje virtuvėje tinka bendrauti, dirbti, priimti svečius. Šiuolaikinė virtuvė glaudžiai susiliejo su gyvenamojo namo erdvėmis, skirtomis ilsėtis ir bendrauti. Virtuvė turi būti funkcionali, racionali, ergonomiška. Jei virtuvės erdvė yra bendra su svetaine, holu ar valgomuoju, labai aktualu numatyti ir jos išvaizdą, stilių, spalvas ir pan. Maksimalus minimalizmas, estetinis saikingumas, rami ir kartu įspūdinga išraiška dominuoja šiuolaikinės virtuvės interjere.

Kokybiški virtuvės baldai, teisingas buitinės technikos ir santechnikos išdėstymas, tinkamas jų santykis gali suteikti daug džiaugsmo gaminant maistą, palengvinti buities darbus ir sutaupyti daug laiko. Renkantis buitinę techniką, reikia stengtis maksimaliai išnaudoti jos technines galimybes, rinktis Jums būtinas funkcijas atliekančius gaminius, prie virtuvės baldų pritaikyti formą ir spalvą.

Kaip ir viskas Jūsų namuose, taip ir virtuvės baldai privalo turėti savo stilių. Virtuvės baldai pagal stilių gali būti skirstomi taip:

  • Modernios virtuvės baldai,
  • Klasikinės virtuvės baldai,
  • Modernios – klasikinės virtuvės baldai,
  • Skandinaviško stiliaus virtuvės baldai,
  • Provanso stiliaus virtuvės baldai,
  • Technicistinės virtuvės baldai.

Pagal pasirinktą virtuvės baldų stilių reiktų komplektuoti baldus, buitinę techniką, derinti spalvas, apdailą, keramines plyteles ir kitas smulkias detales, bei visus priedus ir aksesuarus. Pavyzdžiui technicistinėje virtuvėje reikėtų maksimaliai demonstruoti visą buitinę techniką, jos dizainą, prie jos derinti darbo paviršius, spinteles. Joje visada tinka metalas, stiklas, mažai detalių, įrankių ir indų, naudojamų gamybos procese demonstravimas. Bet koks dekoras tokiai virtuvei būtų visai svetimas.

Virtuvėje pirmiausia - funkcionalumas, o po to visa kita. Būtent todėl bet kurio stiliaus virtuvės įrengimą būtina pradėti nuo jos išplanavimo. Žinoma, virtuvės baldų išdėstymą lemia būsto planinis sprendimas, langų ir durų vietos. Naujai planuojant svarbu parinkti jai tinkamą orientaciją. Rekomenduotinos kryptys: rytai, vakarai, šiaurė. Geriausia vieta virtuvei yra arčiau pagrindinio įėjimo į būstą. Patogu, kai valgomasis yra greta virtuvės. Virtuvės dydis priklauso nuo šeimos narių skaičiaus, nuo gyvenimo būdo, nuo to, ar virtuvė bus skirta tik maisto ruošimui, ar čia bus ir valgymui skirta zona, o gal čia ir svečius vaišinsime.

Virtuvę privalu ne tik teisingai suplanuoti, bet ir kokybiškai įrengti. Jokioje kitoje būsto patalpoje neįmanoma padaryti tiek klaidų, kiek virtuvėje. Buitinė technika, dujiniai prietaisai, virtuvės baldai gaminami taip, kad vienas su kitu lengvai komponuotųsi į įvairiausias sistemas. Pagrindinis virtuvės baldų išdėstymo principas: prieš kiekvieną procedūrą (plovimą, virimą, kepimą) ir po jos turi būti darbo paviršius (darbastalis). Idealus plotas vidutinio dydžio virtuvei yra 8-10 m2. Virtuvės baldus reikia išdėstyti taip, kad dirbančiam virtuvėje tektų kuo mažiau vaikščioti nuo vienos spintelės prie kitos. Be to, turi būti laikomasi nuoseklios darbų sekos: maisto paruošimas, plovimas, gaminimas, virimas ar kepimas, serviravimas ir pateikimas į stalą. Pagal šią darbų seką reikia sudėlioti ir buitinę techniką, indus, įrankius bei maisto produktus spintelėse. Darbo paviršių visada patartina įruošti kuo arčiau lango – natūralaus šviesos šaltinio. Labai svarbu ne tik natūralus, bet ir tinkamas dirbtinis darbo vietos apšvietimas. Darbo paviršiaus perimetru privaloma įrengti pakankamai rozečių, reikalingų smulkiems buitiniams prietaisams pajungti. Į virtuvę maisto produktus tenka sunešti pintinėmis ar krepšiais, tad nesumažinkite durų pločio – jis turėtų būti ne mažesnis kaip 80-90 cm.

Valgymui skirtas kampas gali būti tvarkomas daug laisviau ir su didesnėmis improvizacijomis, neprisilaikant griežtų technologinių reikalavimų.

Kad virtuvėje būtų patogu dirbti, reikia išpildyti daug ergonominių reikalavimų. Apatinių virtuvinių spintelių gylis 60 cm, jų aukštis 86-91 cm (tai priklauso nuo šeimininkų ūgio), atstumas tarp apatinių ir viršutinių virtuvinių spintelių 50-60 cm, visas baldų aukštis 190-230 cm. Sprendžiant virtuvės ergonomiką, daug svarbiau horizontalioje plokštumoje teisingas darbų sekos užtikrinimas, nei vertikalių dydžių idealiai teisingas nustatymas. Dažniausiai naudojami įrengimai, įrankiai, darbo paviršiai, maisto produktai, prieskoniai turi būti numatyti tokiame aukštyje, kad mažiausiai reikėtų lenktis ar labai aukštai siekti.

Virtuvės išplanavime yra 3 svarbiausi elementai – darbastalis, pasidėjimo vietos ir judėjimo erdvė – svarbu viską taip racionaliai suplanuoti, kad darbų seka vyktų kuo sklandžiau.

Teisinga darbo seka virtuvėje labai svarbi. Mažoje virtuvėje pagrindinis reikalavimas toks: iš svarbiausios darbo vietos viskas turėtų būti ranka pasiekiama. Didesnėje virtuvėje tai užtikrinti šiek tiek sunkiau. Pagrindinė darbų seka turi būti nepažeista. Ergonominiu požiūriu būtų visai idealu, jei 3 pagrindiniai darbo virtuvėje objektai – šaldytuvas, plautuvė, viryklė – būtų vienas nuo kito nutolę ne daugiau kaip per du dirbančiojo rankos ilgius.

Pagrindinis virtuvės darbo plotas yra tarp viryklės ir plautuvės. Šito darbastalio minimalus plotas turėtų būti 90x60 cm, o jei yra galimybių, ir didesnis, maždaug 120x60 cm. Visus maisto produktus ir prieskonius reikėtų laikyti netoliese. Puodai, keptuvės ir kiti maisto gaminimui skirti indai turi būti greta viryklės.

Išpildyti šiuos labai svarbius privalomus funkcinius reikalavimus – būtina. Tačiau nepamirškite,kad šiandieninei virtuvei keliami ne tik funkciniai reikalavimai. Ji daugeliui iš mūsų tampa kasdieninio gyvenimo centrine erdve, todėl ir apie jos estetiką bei stilių geriausias laikas galvoti planuojant, parenkant baldus. Priklausomai nuo žmogaus gyvenimo būdo, nuo asmeninių ypatumų, reikėtų rinktis laisvai stovintį, uždarą, sujungtą su valgomuoju ar su gyvenamąja patalpa virtuvės modelį. Tik po to svarstomi estetiniai ir stilistiniai virtuvės baldų ir buitinės technikos klausimai. Lentynų ir lentynėlių, stiklintų durelių, įvairių aukščių spintelių deriniai ir kompozicijos sukuria bendrą virtuvės vaizdą. Kuo daugiau dekoro elementų ir atvirų lentynėlių, tuo sunkiau tokią virtuvę prižiūrėti. Maksimaliam patogumui tinka virtuviniai baldai su pilnai integruota buitine technika.

Viršutinėse spintelėse nereikėtų dėti sunkių daiktų arba jie neturėtų būti aukščiau peties lygio. Orkaitę ir kitus kepimo įrenginius patogu įtaisyti akių lygyje. Integruota buitinė technika virtuvėje visada yra daug patogesnė, patrauklesnė ir estetiškesnė. Tuomet viskas sujungta – vienas darbo paviršius jungia įvairių funkcijų ir paskirčių įrengimus. Tokioje virtuvėje lengviau laikytis tvarkos ir vieningumo bei harmonijos. Buitinė technika – šaldytuvas, šaldiklis, indaplovė, orkaitė, mikrobangų krosnelė – įmontuojami patogiausioje vietoje. Visada didelė spalvų ir raštų gama pasirenkant durelių paviršių, formą, rankenėles, darbastalio tekstūrą ir spalvą. Tai tikrai dideli privalumai, todėl toks virtuvės modelis dabar populiaresnis nei virtuvės iš atskirai pastatytų elementų.

Virtuvės baldų išdėstymo formą dažnai nulemia jūsų būsto išplanavimas. Virtuvės baldai gali būti:

  • Linijinė virtuvė (virtuvės baldai prie vienos sienos);
  • Dviejų priešais vienas kitą stovinčių linijinių blokų virtuvės baldai;
  • Kampinė virtuvė arba L formos (prie dviejų gretimų sienų stovintys virtuvės baldai);
  • U formos virtuvė;

Visos jos turi savo patogumų, privalumų ir, be abejo, trūkumų. Jei darbo paviršiai numatomi abiejose virtuvės pusėse, tuomet reiktų palikti tarp jų 120 cm atstumą.

Idealaus virtuvės modelio, ko gero, nėra. Kiekvienam būsto išplanavimui reikalingas vis kitas virtuvės sprendimas, priklausomai nuo šeimininkų poreikių, pomėgių, virtuvės dydžio ir formos.

Kiekvienoje modernioje virtuvėje turėtų būti vieta valgymui. Šiai funkcijai tinka ir laisvai stovintis valgomasis stalas, ir sujungtas su virtuviniais baldais stalo elementas ar mini baras. Kurį variantą šeimininkai pasirinks, priklauso nuo virtuvės išplanavimo koncepcijos ir nuo šeimos gyvenimo būdo bei tradicijų.

Virtuvėje valgymui naudojami trijų aukščių paviršiai:

  • 75 cm aukščio – įprastas valgomojo stalas su standartinėmis kėdėmis;
  • 86-91 cm aukščio – pusbario stalas, kurio plokštuma sutampa su virtuvinių spintelių darbo paviršium ir yra kartu sujungtas. Prie jo komplektuojamos pusbario kėdės.
  • 110 cm aukščio – tai baro aukštis, prie kurio komplektuojasi baro kėdės.

Virtuvės spintelių durelės gali būti atidarinėjamos keliais būdais: kaip įprasta – į šoną, pakeliamos į viršų, pakeliamos ir lenkiamos, ištraukiamos su visu stalčių ar lentynų konteineriu į išorę. Visi šie modernūs durelių atidarymo patobulinimai sukurti tam, kad dirbti būtų lengviau ir maloniau.

Virtuvės baldų fasadams naudojamos medžiagos:

  • Populiariausios yra laminuotos medžio drožlių plokštės (LMDP): gausus jų spalvų ir tekstūrų pasirinkimas, taip pat paviršiai gali būti matiniai, blizgūs, lygūs ar net gilios tekstūros. Laminuotos drožlių plokštės paviršius atsparus drėgmei, mechaniniams pažeidimams.
  • Medžio dulkių plokštė (MDF): gausus spalvų ir atspalvių pasirinkimas, gali būti matinis arba blizgus paviršius, iš MDF galima išgauti lenktas formas, užapvalinti dureles, išfrezuoti filingą. Itin atsparios drėgmei, tačiau bijo stiprių mechaninių pažeidimų.
  • Natūralus medžio lukštas (faneruotė): natūralios medienos tekstūra, gali būti lakuota, aliejuota arba beicuota, beicuojant išgaunami įvairūs faneruotės tonai.
  • Medžio masyvas, kaip ir faneruotė, lakuojama ir/ar beicuojama. Medžio masyvas suteikia galimybę išgauti įvairias formas, filingus, dekoratyvinius elementus ar net drožinėjimus. Medžio masyvo virtuvės baldai yra ilgaamžiai, prabangūs ir unikalūs. Juos reiktų saugoti nuo temperatūrų svyravimų ir drėgmės. Balduose iš medžio masyvo nėra jokių sintetinių dervų, todėl jie nekenkia nei žmogui, nei aplinkai.

 

Projektų galerija

Kontaktai

8 682 21909

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Savanorių pr.51 

Mes Facebook'e